W samym sercu Włoch, na środku apenińskiego buta, leży kraina uznawana za jedno z najpiękniejszych miejsc świata - Bella Toscana. Toskania to nie tylko pełne zabytków miasta, wyśmienita kuchnia i wyjątkowe wina. Urok regionu tkwi również w malowniczych pejzażach, które uwiodły już niejednego wędrowca.

Przechowujemy żywność w niskiej temperaturze i cieszymy się, że na pewno będzie świeża, gdyż panujący w lodówce chłód zabije wszystkie bakterie, wirusy i pleśnie. Nic bardziej złudnego, wiele bakterii lubi zimno, dobrze czuje się w takim środowisku, rozmnaża się i "skacze" z produktu na produkt. Efektem tego są zatrucia i poważniejsze choroby. (…)

MARZENNA BŁAWAT

Wiedza na temat ziół jest stara jak świat, bo służyły one ludziom od niepamiętnych czasów. Dawniej wtajemniczeni wykorzystywali rośliny w leczeniu i magii, dziś coraz wyraźniej doceniamy je w kuchni. Lato to najlepsza pora, by rozsmakować się w świeżych ziołach, a kto wie, może i pomyśleć o ich własnej, domowej uprawie.

Jak co roku we wrześniu, pierwszym miesiącu jesieni, kiedy cieszymy się obfitością zbiorów w sadach, ogrodach i na polach, kiedy to w dzień Matki Bożej Siewnej święcimy ziarno prosząc o błogosławieństwo plonów na kolejny rok, obchodzone są w Polsce Dni Działkowca. W tym roku będą one miały na pewno szczególny charakter.

Doświadczenie  spotkania z Bogiem

Jasna Góra - duchowa stolica Polski - to cel corocznego pielgrzymowania milionów ludzi wierzących. Docierają tam pątnicy korzystając z różnych środków lokomocji. Wśród ogromnych rzeszy pielgrzymów wyróżniają się ci, którzy Jasną Górę zdobywają pieszo. Potrzebują niekiedy kilku bądź kilkunastu dni, by dotrzeć do celu.