Z czysto ekonomicznego punktu widzenia ślęczenie w kuchni nad przygotowywaniem przetworów z sezonowych owoców i warzyw nie ma dziś uzasadnienia. Wiele darów natury dostępnych jest w sprzedaży przez okrągły rok, a sklepowe półki uginają się pod ciężarem słoików, puszek, butelek kryjących bogactwo lasu, sadu i ogrodu. Mimo to moda na domowe zaprawy powraca.

Kryzys gospodarczy jest zjawiskiem załamania się równowagi pomiędzy podażą a popytem na dobra i usługi. Kryzys - jak go charakteryzują naukowcy - występuje cyklicznie i dzieli się na trzy fazy: powolne eskalowanie niekorzystnych zdarzeń na rynku, załamanie i recesja, wychodzenie z tego stanu, które zwykle trwa najdłużej, na przykład wychodzenie z wielkiego kryzysu lat 30. w Europie trwało do 25 lat. (Wacław Smid, Leksykon menadżera, Kraków 2000).

Sumienie to rodzaj zmysłu moralnego, który prowadzi nas do rozpoznawania, co dobre, a co złe (...) jakby wewnętrzne oko, duchowa zdolność widzenia, która prowadzi nasze kroki na drodze dobra (Jan Paweł II, O pojednaniu i pokucie).

Dobrze znana z dzieciństwa rymowanka "Kapusta - głowa pusta" - mija się dziś z prawdą. Popularne warzywo, towarzyszące nam przez cały rok, jest naprawdę zdrowe i smaczne.

Ojciec Pio z Pietrelciny znany jest na każdym kontynencie. Postać ta nieustannie nas zachwyca heroicznością swoich cnót. Jego skromne życie upływające w umiłowaniu Pana Jezusa i Najświętszej Maryi Panny, ciągle nas czymś porusza i nieustannie pozostawia wiele do odkrycia.