Pierwsze wzmianki dotyczące uprawy buraków sięgają starożytności. Dopiero pod koniec XVIII wieku za sprawą zawartej w nich sacharozy stały się bardzo popularne. W Polsce pierwsze informacje na temat buraków sięgają XIV wieku, ale dopiero dwa wieki później stały się bardziej znane.

Obecnie Polska jest europejskim liderem w jego uprawie. A buraki w naszej kuchni cieszą się bardzo dużym uznaniem – nie tylko ze względu na wszechstronność zastosowania, ale również ze względu na cenne substancje zdrowotne. Produkty takie jak soki, sałatki, kremy czy barszcze świetnie obniżają ciśnienie krwi, wspomagają liczebność czerwonych ciałek, a przy okazji odtruwają i odkwaszają organizm. Buraki są dobrym źródłem witaminy A, C i B1 oraz składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor, sód, molibden. Burak wyróżnia się jako nieliczne warzywo, które posiada bardzo rzadkie mikroelementy, takie jak rubid oraz cez (które zwiększają odporność i hamują rozwój raka). (…)